(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Ushbu sharh maqolasi stomatologiya va onkologiyaning dolzarb muammosiga – hafli o`smalari mavjud bo`lgan bemorlarning o`giz bo`shligi holatiga bag’ishlangan. Keng zamonaviy mahalliy va xorijiy adabiyotlar asosida epidemiologiya masalalari, rivojlanish uchun xavf omillari, erta diagnostika usullari bilan bog’liq muammolar, og’iz bo’shlig’i onkologik kasalliklarini oldini olish va reabilitatsiya qilish tamoyillari tahlil qilinadi. Maqolada mukozit patogenezi, og’iz bo’shlig’i shilliq qavatining shikastlanishi va periodontozning zamonaviy jihatlari yoritilgan. Og’iz bo’shlig’i muammolari bo’lgan odamlarda malign neoplazmalarning rivojlanishi va prognozida ijtimoiy-biologik, ijtimoiy-iqtisodiy va ekologik omillarning ahamiyati ko’rsatilgan. Xulosa saraton kasalligida og’iz bo’shlig’ining sog’lig’i davolash paytida asoratlarning rivojlanishi bilan chambarchas bog’liq degan xulosaga keladi. Muntazam stomatologik tekshiruvlar va o’z vaqtida aralashuv tish muammolari xavfini kamaytiradi, davolash natijalarini yaxshilaydi va bemorlarning hayot sifatini oshiradi.