(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Ushbu maqolada IDAni keltirib chiqaradigan ovqat hazm qilish tizimining asosiy kasalliklari ko’rib chiqiladi. Tadqiqot maqsadi. Bolalarda IDAning paydo bo’lishi va oshqozon-ichak kasalliklari o’rtasidagi bog’liqlikni aniqlash. Ko’pincha anemiyaga olib keladigan ovqat hazm qilish tizimining kasalliklarini aniqlash. Material va usullar: Samara davlat tibbiyot universitetining 1-klinikasiga 2023-yil sentabrdan 2024-yil yanvarigacha boʻlgan davrda yotqizilgan 1 yoshdan 17 yoshgacha boʻlgan 75 nafar bemor oʻrtasida soʻrov oʻtkazildi. turli xil oshqozon-ichak trakti kasalliklari bilan. Tekshiruvdan o’tgan bemorlar 4 yosh guruhiga bo’lingan: 1 yoshdan 5 yoshgacha (23), 6 yoshdan 11 yoshgacha (17), 12 yoshdan 14 yoshgacha (16) va 15 yoshdan 17 yoshgacha (19). Tekshiruv natijalari: 46 nafar bemorda IDA aniqlandi, bu umumiy sonining 61% ni tashkil etdi. Ulardan 9 nafar (20 foiz) bemorda me’da yoki o‘n ikki barmoqli ichak yarasi, 14 nafar bemorda (30 foiz) gastrit, 5 nafar bemorda (11 foiz) yallig‘lanish kasalliklari qayd etilgan. Gastrit bilan og’rigan 14 bemorning 8 tasida Helicobacter pylori infektsiyasi aniqlangan. Xulosa: IDA va oshqozon-ichak kasalliklari mavjudligi o’rtasida bog’liqlik o’rnatildi. Bizning tadqiqotlarimizga ko’ra, 46 bemorda IDA tashxisi qo’yilgan, bu umumiy sonining 61% ni tashkil qiladi. Ulardan 9 nafar (20 foiz) bemorda me’da yoki o‘n ikki barmoqli ichak yarasi, 14 nafar bemorda (30 foiz) gastrit, 5 nafar bemorda (11 foiz) yallig‘lanish kasalliklari qayd etilgan. Gastrit bilan og’rigan 14 bemorning 8 tasida Helicobacter pylori infektsiyasi aniqlangan.