(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Pnevmopatiyalarni turli shakllaridan vafot etgan xomila va chaqoloqlarning o‘pkalari alveolyar tuzilmalaridagi patomorfologik o‘zgarishlarda gestatsiya yoshini 22-28 xaftasida o‘pkalarida total atelektazlar, diapedez qon quyilishlar, bronxiolalar shilliq qatlami epiteliysini deskvamatsiyasi, 29-31 va 32-36 xaftalarida mayda tarqoq birlamchi atelektazlar, gialin membranalar, shish-gemorragik o‘zgarishlar, 38-40 xaftasida va yangi tug‘ilgan chaqoloqlarni 1-7 kunlik davrlarida shish-gemmorragik va atelektatik o‘zgarishlar, 8-28 kunlarida esa shish - gemorragik o‘zgarishlar ustunligi qayd etildi. Dolzarbligi: Yangi tug‘ilgan chaqaloqlarning nafas olish kasalliklari orasida pnevmopatiya alohida o‘rin tutadi [1, 2, 6]. YuNISEF tadqiqotlarida er yuzidagi ko‘plab davlatlarda pnevmopatiyalar o‘lik tug‘ilish va yangi tug‘ilgan noraso chaqoloqlarni o‘limiga sabab bo‘lishi qayd etilgan [3, 4, 5]. Tadqiqot maqsadi va vazifalari - gestatsion muddati turlicha bo`lgan xomilalar va yangi tug‘ilgan chaqoloqlardagi pnevmopatiyalarni turli shakllaridagi patomorfologik o‘zgarishlarni o‘rganish. Material va uslublar - Tadqiqotda 2020-2024 yillarda Andijon viloyati tug‘ruq komplekslarida pnevmopatiyalar bilan kasallanib nobud bo‘lgan xomila va yangi tug‘ilgan chaqoloqlarni o‘pkalari alveolyar tuzilmalari o‘rganildi. Tadqiqot natijalari: 18-22 xaftasida 3-tartibdagi respirator bronxiolalar, alveolyar tirqishlar va qopchalar xosil bo‘lishi, 3-tartibdagi bronxiolalarni alveolyar ko‘rinish olishi, fetal arteriyalar shakllanishi kuzatildi.