(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Ba’zi tadqiqotlarda homiladorlik davrida bachadon miomasining tarqalishi birinchi trimestrdan ikkinchisiga o’zgarib turadigan 1,6 dan 16,7% gacha. Homiladorlik davrida tuxumdon o’smalari ayollarning 0,1-3,4 foizida uchraydi. Tuxumdon teratomalari bo’lgan bemorlarda homiladorlik davrining xususiyatlarini tavsiflovchi nashrlar kam bo’lganligi sababli, ushbu maqolada kesara kesish paytida dermoid tuxumdon kistasining tashxis qo’yilga, shuning uchun klinik holati keltirilgan. Maqsad: bachadon miomasining homiladorlik natijalariga salbiy ta’sirining xususiyatlarini, shuningdek, dermoid kistalar bilan homiladorlikning boshlanishini o’rganish. Tadqiqot materiallari va usullari. Samarqand shahridagi 3-tug‘ruq majmuasida 2025-yilning birinchi choragida homiladorlik holati noqulay bo‘lgan bemorlarning tug‘ilish tarixi o‘rganildi. Biz sizga ginekologik patologiya va homiladorlikning kombinatsiyasining klinik holatini taqdim etamiz, bu esa gesterektomiyaga sabab bo’lgan. Homiladorlik davrida ko’p tugunli bachadon miomasi bo’lgan bemorning klinik va laboratoriya tekshiruvi o’tkazildi. Tadqiqot natijalari. Ushbu homiladorlik davrida dermoidning klinik ko’rinishlari yoki ultratovush belgilari qayd etilmagan. Barcha qon va siydik sinovlari natijalari normal chegaralarda edi. Biroq, ko’p mioma bilan bog’liq holda amalga oshirilgan jarrohlik tug’ish paytida qorin bo’shlig’ida bachadonning o’ng va chap tomonida qo’shimchalar sohasida 8 x 10 sm, 10 x 10 sm o’lchamdagi hajmli shakllanish aniqlandi. O’simta olib tashlandi va makroskopik namunani ochgandan so’ng, tuxumdon dermoidining mavjudligi haqida xulosa chiqarildi. Keyinchalik patologik va gistologik tekshiruvlar tuxumdon dermoid kistalarining kichik guruhiga tegishli degan taxminni tasdiqladi. Xulosa. Prenatal jarrohlik xavfsiz ekanligi isbotlangan bo’lsa-da, homilador ayollar uchun qorin bo’shlig’i jarrohligi bilan bog’liq ba’zi xavflar mavjud. Natijada, davolash strategiyasi qo’shimchalarning xususiyatlari va homiladorlik davrining xavf-foyda tahlili asosida tanlanishi kerak. Miomasi bo’lgan homilador bemorlar antenatal, intranatal va tug’ruqdan keyingi davrlarda yuqori darajadagi asoratlarga duchor bo’ladilar.