(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Yangi tug’ilgan chaqaloqlarpatologiyasi bo’limida bo’lgan o’rtachavaog’irdarajadagi markaziy asab tizimining perinatalzararlanishi bo’lgan 120 yangi tug’ilgan chaqaloqtekshirildi.Tadqiqoto’rganilayotganguruhlarda yangi tug’ilganchaqaloqlardaperinatal Markaziy asab tizimining zararlanishiningyuqoriishonchlichastotasiniko’rsatdi. Perinatal ensefalopatiyada yangi tug’ilgan chaqaloqning asabtizimigazarar etkazilishining klinik ko’rinishlarini o’rganishtahlilishuniko’rsatdiki, markaziy asab tizimining holatidagio’zgarishlarkelajakdabolaningsog’lig’igata’sir qilishi mumkinvakechtashxis qo’yish vaog’irholatlardakasallik yangi tug’ilgan chaqaloqlarningperinatalensefalopatiyasiningmurakkabuzoqdavom etishi bilanyuzaga kelishi mumkin.