(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Sportchilar bilan olib borilgan ko’plab tadqiqotlar metabolizmdagi adaptiv o’zgarishlarning o’ziga xos xususiyatlarini hisobga olmaydi. Bu bitta jismoniy yukga javoban ko’plab ko’rsatkichlar bo’yicha ma’lumotlarning noaniqligi va nomuvofiqligiga olib keladi. Bu ishlatiladigan energiya substratlariga, gormonal fonga, uglevod va lipid metabolizmidagi o’zgarishlarga tegishli. Ba’zi metabolitlar, masalan, laktat, epigenetik modifikatsiya fermentlarining faolligini bevosita tartibga solishi mumkin. Tadqiqot maqsadi: suzish bilan shug’ullanadigan 7-10 yoshli bolalarda metabolik parametrlarning o’zgarishi va epigenetik DNK metilatsiyasining xususiyatlarini o’rganish. Materiallar va usullar. 7-10 yoshli 30 nafar bola tekshirildi va 3 guruhga bo’lingan. 1-guruhga sportning hech bir turi - nazorat bilan shug’ullanmagan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritildi. 2-guruhga 1 yil davomida suzish bilan shug‘ullangan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritildi. 3-guruhga 3 yildan beri suzish bilan shug’ullangan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritilgan. Lipidlar, DNK metiltransferaza 1 va 5-metil-2’-deoksisitidin tarkibi Elishay tomonidan aniqlangan, glyukoza va sut kislotasi Mindray biokimyoviy avtoanalizatorida (Xitoy) standart to’plamlar yordamida aniqlangan. Ma’lumotlarga statistik ishlov berish Microsoft Office Excel 2010 dasturi yordamida arifmetik vositalar va ularning xatolarini (M±m) hisoblash bilan o’zgaruvchan statistika usulidan foydalangan holda amalga oshirildi. Oddiy taqsimotga ega bo’lgan mustaqil namunalar orasidagi farqlarning statistik ahamiyati Student’s t-test yordamida baholandi. Farqlar p<0.05 da muhim deb hisoblandi. Tadqiqot natijalari. Metabolik jarayonlar va DNK metilatsiyasini tavsiflovchi parametrlar 7 yoshdan 10 yoshgacha bo’lgan bolalarda o’rganildi, ular odatdagi mashg’ulotlar paytida va musobaqalarga tayyorgarlik ko’rishda eng yuqori yuklarda olingan. Olingan natijalarga ko’ra quyidagi xulosa aniqlandi. 1 yillik mashg’ulotlardan so’ng bolalarda umumiy xolesterin, triglitseridlar, NPZLPning ishonchli hamda PZLPning ishonchsiz kamayishi, shuningdek YPZL, glyukoza va sut kislotasining sezilarli darajada oshishi qayd etildi. Shu bilan birga, 3 yillik mashg’ulotlardan so’ng bolalarda umumiy xolesterin, triglitseridlar, PZLP va NPZLPning sezilarli darajada pasayishi, shuningdek, sport bilan shug’ullanmaydigan bolalarning o’xshash natijalariga nisbatan YPZLning sezilarli darajada oshishi kuzatildi. Shuningdek, 1 yil davomida suzish bilan shug’ullanadigan bolalarga nisbatan glyukoza va sut kislotasi ko’rsatkichlarining sezilarli darajada pasayishi kuzatildi. DNK metil-transferaza 1 faolligining ishonchli pasayishi va 5-metil-2’-dez-oksitsitidin ko’rsatkichi 1 yildan keyin va 3 yillik mashg’ulotlardan so’ng odatdagi o’quv jarayoniga nisbatan mashg’ulotning eng yuqori nuqtasida aniqlandi. Xulosa. 7-10 yoshli bolalarda aniqlangan o’zgarishlar, ehtimol, jismoniy mashqlar va mashg’ulot jarayonining davomiyligini oshirishga moslashish uchun metabolik jarayonlarning katabolizmni ortisihi bilan bog’liq.