(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Ushbu tadqiqotning maqsadi plevra effyuziyasi bilan asoratlangan shifoxonadan tashqari pnevmoniya bilan kasallangan bolalarni kasalxonaga yotqizish holatlarini tekshirish. Tadqiqotga 2022-yil 1-fevraldan 2025-yil 25-fevralgacha viloyat bolalar ko`p tarmoqli tibbiyot markazining pulmonologiya va jarrohlik bo‘limlariga pnevoniya bo‘yicha har qanday chiqarish kodi bilan yotqizilgan, ultratovush tekshiruvi natijalariga ko‘ra effuziya/empiema qayd etilgan 18 yoshgacha bo‘lgan, jiddiy qo‘shimcha kasalliklari bo‘lmagan bolalar ishtirok etdi. O’rganish davrida 87 nafar jiddiy komorbidsiyasiz bolalar tasdiqlangan ShTP bo`yicha kasalxonaga yotqizilgan. Kasalxonada yotishning o’rtacha davomiyligi 9 kun (1-Q3 6-11 kun), 27 (31%) reanimatsiya va intensiv terapiya bo`limiga yotqizilgan. Ko’pchilik (61,70%) drenaj qo`yish muolajasi o`tqizildi. Kasalxonada qolish muddati efüzyon miqdori bilan bog’liq emas, balki drenaj vaqti bilan bog’liq ekanligi qayd etildi (drenajda kuniga 0,60 kun ko’proq qolish, 95% CI 0,19-1,0 kun). Mikrobiologik diagnostika qon baktereologik tekshiruviga (9, 10%) qaraganda plevra suyuqligining PSR tahlili (43/59, 73%) bilan tez-tez amalga oshirildi; Asosiy etiologik patogenlar S. pneumoniae (33,38%), S. pyogenes (14,87%) va S. aureus (7,8%) edi. Tor spektrli antibiotik (masalan, amoksitsillin) bilan oqizish murakkab plevral efüzyon bilan patogen aniqlanganda, etiologik agent aniqlanmagan holatga qaraganda sezilarli darajada tez-tez uchraydi (68% ga nisbatan 24%, p <0,001). Shunday qilib, ShTP bilan kasallangan bolalar odatda uzoq vaqt davomida kasalxonaga yotqizilgan. Jarrohlik drenajlash kasalxonada o`tqazilgan o`rin-kunni qisqarishi bilan bog’liq edi. Plevral suyuqlik tekshiruvi ko’pincha mikrobiologik tashxisni osonlashtirdi, bu o’z-o’zidan antibiotik terapiyasi bilan bog’liq edi.