(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Ko‘kyo‘tal kasalligi butun dunyoda ko‘krak yoshidagi bolalar orasida o‘lim holatlarining asosiy sababchilaridan bo‘lib qolmoqda. Ushbu maqolada respirator-sinsitial virus va ko‘kyo‘tal virusi bilan kasallangan erta yosh bolalarda bronx-o‘pka asoratlari solishtirma tashxisotini Surxondaryo viloyati Termiz shahar markaziy poliklinikasida 2023-2024 yillar mobaynida ko‘kyo‘tal bilan kasallangan 50 nafar bemor bolalarda olib borildi. Barcha 50 nafar ko‘kyo‘tal bilan kasallangan bolalar yoshi bo‘yicha taqsimlashda quyidagi guruhlarga taqsimlandi: 1 yosh bolalar 1- guruhni, 2 yosh bolalar 2- guruhni, 3 yosh bolalar 3- guruhni tashkil qildi. Tadqiqotda jins buyicha kasallik o‘rganilganda: O‘g‘il bolalarda bronx-o‘pka asoratlari obektiv va instrumental tekshiruv natijalari asosida kichik guruhlarga bo‘lindi va quyidagicha baholandi: Bronxopnevmoniya 18 nafar (36%) bemorlarda, o‘tkir bronxit 16 nafar (32%) bemorlarda, laringit 6 nafar (12%) va bronxit+laringit 9 nafar (18%). Qiz bolalarda esa bronx-o‘pka asoratlari kichik guruhlarga bo‘lib o‘rganilganda quyidagicha: bronxopnevmoniya 6 nafar (12%) bemorlarda, o‘tkir bronxit 16 nafar (32%) bemorlarda, laringit 15 nafar (30%) va bronxit+laringit 13 nafar (26%) bemorlarda kuzatildi. Xulosada Ko‘kyo‘tal bilan kasallangan bolalarda bronx-o‘pka asoratlaridan, bronxopnevmoniya o‘g‘il bolalarda 38% va qiz bolalarda esa o‘tkir bronxit 32% tekshiruvdagi barcha bemorlarning 30% umuman emlanmagan, shulardan 10% emlash yoshiga еtmaganligi aniqlandi. Asosan erta bolalik (1-3 yosh) davrida bo‘lgan bolalarda ko‘kyo‘talga qarshi emlash to‘liq tugallanmaganligi sababli ko‘kyo‘tal kasalligi og‘ir kechadi, ularga alohida terapevtik yondoshish talab etiladi.