(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Tadqiqot maqsadi xavf tabaqalanishi uchun prediabetli bemorlar orasida Sistatin-C qiymatini o‘rganish. Materiallar va tadqiqot usullari. Tadqiqotimiz 18 yoshdan 65 yoshgacha bo‘lgan 55 kishini, shu jumladan o‘rtacha yoshi 54,3±3,2 yosh bo‘lgan 35 erkak va o‘rtacha yoshi 51,1±2,1 yosh bo‘lgan 20 nafar ayolni o‘z ichiga oldi. O‘rganish Andijon viloyat endokrinologiya dispanserida o‘tkazildi. Nazorat guruhi 20 nafar sog’lom odamdan iborat edi. Tadqiqot usullari: umumiy klinik usullar, biokimyoviy tahlillar (qondagi glyukoza darajasi va ovqatdan keyin 2 soat o‘tgach, glyukozalangan gemoglobin, bilirubin, to‘g’ridan-to‘g’ri va bilvosita, ALT, AST, PTI, koagulogramma, C-reaktiv oqsil, karbamid, kreatinin, lipid spektri, zarur bo‘lgan insulin-C darajasi, sistatin-S), gormonal tadqiqotlar. qon) va instrumental usullar: EKG, endokrin bezlar va ichki organlarning ultratovush tekshiruvi, ko‘krak qafasi rentgenogrammasi va boshqalar. Tadqiqot natijalari. Prediabet ASYuE (prediabet: CI: 1,08-1,15; P <0,001), surunkali buyrak kasalligi (prediabet: CI: 1,02-1,14; P <0,001; ) va yurak etishmovchiligi (prediabet: CI: 1,01;P = 1.0) uchun xavf omilidir. Gemoglobin A1c (HbA1c) darajasi 5,0% dan kam bo‘lgan gemoglobin A1c (HbA1c) darajasi bilan solishtirganda, HbA1c 5,4% dan yuqori bo‘lgan ASYeE, surunkali buyrak kasalligi 6,2% va yurak etishmovchiligi 7,0 dan yuqori bo‘lgan kovariatlarga moslashtirilgan xavflar sezilarli darajada oshdi. Xuddi shu tarzda, CRCning o‘rtacha qiymatlari boshqaruv guruhiga nisbatan ishonchli o‘sdi ((p <0.005) bilan taqqoslangan. Shuni ta’kidlash kerakki, barcha guruhlarda ruxsat etilgan chegaralarida ular nazoratdan sezilarli darajada farq qilar ekan. Xulosa. Qandli diabet chegarasidan pastroq bo‘lgan HbA 1c darajalarida xavf gradienti kuzatildi. Ushbu natijalar glisemik spektr bo‘ylab xavfni kamaytirish strategiyalarini ishlab chiqish zarurligini ta’kidlaydi. Sistatin C darajasining ko‘tarilishi, kreatinin kabi boshqa belgilar hali sezilarli darajada o‘zgarmagan bo‘lsa ham, CKDni dastlabki bosqichlarda ham aniqlashi mumkin.