(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Rezyume: ushbu original maqolada bolalarda semizlikga oid asoratlar sifatida buyraklarning funksional holati buzilishi va mikroalbuminuriya o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni o‘rganish natijalari keltirilgan. Tadqiqot natijalari endokrinolog, pediatr va nefrolog shifokorlar amaliyotiga tatbiq etish uchun tavsiya etiladi. Tadqiqot maqsadi: dopplermetriya asosida buyraklarning funksional holatini mikroalbuminuriya darajasi bilan o‘zaro bog‘liqlikda o‘rganish.5 yoshdan 18 yoshgacha bo‘lgan 40 nafar semizlikga ega bolalar tekshirildi, yoshiga mos normal tana vazniga ega 22 nafar bola nazorat guruhini tashkil etdi. Tadqiqot natijalari: uglevod va lipid holati patologiyasi hamda mikroalbuminuriya darajasi o‘rtasida bog‘liqlik aniqlangan. Semizlik va ifodalangan mikroalbuminuriya bilan og‘rigan bolalarda buyrak gemodinamikasining interlobar va buyrak arteriyalarida buzilishi kuzatilgani ko‘rsatildi. Xulosa: yirik buyrak tomirlari darajasida gemodinamika tezligining kamayishi buyrak gemodinamikasining erta buzilishlarining markeri sifatida ko‘rib chiqilishi mumkin.