(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Bolalarning sog‘lom rivojlanishi va immun tizimining shakllanishida hayotning dastlabki yarmida faqat ona suti bilan oziqlantirish hal qiluvchi ahamiyatga ega. Maqsad: Bolalarda oziqlanish turiga qarab immunologik holatning o‘zgarishini aniqlash va qiyosiy tahlil qilish. Tadqiqot materiali va usullari. Tadqiqotda 123 nafar turli ovqatlanish turiga ega bolalar ishtirok etdi. Ularning qon namunalarida umumiy qon tahlili, CD3, CD4, CD8, CD16, CD23, CD25, CD38 va CD95 markerlari yordamida hujayraviy hamda gumoral immunitet bo‘g‘inlari baholandi. Tadqiqot natijalari.Tahlillar shuni ko‘rsatdiki, sun’iy oziqlantirilgan bolalarda limfotsitlar, leykotsitlar, CD3+ hujayralar soni oshgan, CD4+ markerlar kamaygan. B-limfotsitlar, CD16+, CD23+ va CD38+ hujayralar darajasi yuqori bo‘lib, apoptoz jarayonlarining faollashuvi qayd etilgan. IgM va IgA o‘rtasida disbalans, SIK miqdorining ortishi, shuningdek allergizatsiya omilining yuqoriligi sun’iy oziqlantirishda aniqlandi. Xulosa. Bolalarning immun javobidagi o‘zgarishlar oziqlanish turiga bog‘liq. Ona suti bilan oziqlantirish immun muvozanatni saqlashda eng muhim omil bo‘lib, sun’iy oziqlantirishda himoya tizimining fiziologik susayishi kuzatiladi.