(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Maqsadi: Bolalarda Mycoplasma pneumoniae va Chlamydia pneumoniae infeksiyalari bilan bog‘liq bronxial astma holatlarida ichak mikrobiotasining klinik va mikrobiologik o‘zgarishlarini o‘rganish hamda ularning kasallik og‘irlik darajasi bilan bog‘liqligini aniqlash. Material va usullar 2023–2025 yillar davomida Toshkent tibbiyot akademiyasi bolalar allergologiyasi bo‘limida 7–15 yoshdagi 78 nafar bronxial astma bilan og‘rigan bola kuzatildi. Bemorlar bronxial astma og‘irlik darajasiga ko‘ra quyidagicha taqsimlandi: yengil — 41 nafar, o‘rta — 23 nafar, og‘ir — 14 nafar. Nazorat guruhi sifatida 42 nafar sog‘lom bola jalb qilindi. Barcha bolalarga serologik tekshiruvlar (M. pneumoniae, C. pneumoniae ga qarshi antitanachalar), spirometriya va mikrobiologik tahlil o‘tkazildi. Xulosa. Mycoplasma pneumoniae va Chlamydia pneumoniae infeksiyalari bolalarda bronxial astma kechishini og‘irlashtiradi va ichak mikrobiotasining disbalansiga olib keladi.Foydali bakteriyalar (Bifidobacterium, Lactobacillus) miqdorining kamayishi va shartli-patogen mikroflora (Escherichia coli, Clostridium, Bacteroides) ortishi astmaning og‘ir shakllari bilan bog‘liq.Ichak mikrobiotasidagi o‘zgarishlar immun tizim faolligini o‘zgartirib, IL-4, TNF-α, IgE darajalarining oshishiga sabab bo‘ladi.Disbiozni erta aniqlash va probiotik terapiya qo‘llash bolalarda bronxial astma kechishini yengillashtirishi mumkin.