(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Kirish. Yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda gipoksik-ishemik ensefalopatiya (GIE) markaziy asab tizimining perinatal shikastlanishining eng og‘ir shakllaridan biridir. Bu holat ona qornida, tug‘ruq jarayonida yoki tug‘ilgandan keyingi dastlabki davrda kislorod yetishmovchiligi va miya qon aylanishining buzilishi natijasida rivojlanadi. Kasallik og‘irligining darajasi gipoksiya davomiyligi va chuqurligiga bevosita bog‘liq bo‘lib, bu klinik belgilarning ifodalanishiga, prognozga va davolash natijasiga ta’sir qiladi. GIEning og‘irlik darajasiga qarab kechishini va klinik belgilarini o‘rganish erta tashxis qo‘yish, prognozni baholash hamda samarali davolash strategiyasini tanlashda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqot maqsadi: Yangi tugʼilgan bolalarda gipoksik-ishemik entsefalopatiyaning ogʼirlik darajasiga qarab klinik kechish xususiyatlarini oʼrganish. Materiallar va usullar: Tadqiqotga shahar bolalar shifoxonasining №5 yangi tugʼilganlar patologiyasi boʼlimida gipoksik-ishemik entsefalopatiya (GIE) bilan davolanayotgan 110 nafar chaqaloq jalb etildi. 1-gruppaga GIEning 1-bosqichi boʼlgan 39 nafar bola, 2-gruppaga 2-bosqichli 36 nafar, 3-gruppaga esa 3-bosqichli 35 nafar bola kiradi. Diagnozni aniqlash maqsadida yangi tugʼilgan bolalarda klinik tekshiruv, nevrologik holatni baholash va neyrosonografiya oʼtkazildi. Olingan maʼlumotlar Microsoft Excel 2010 va Statistica 6 dasturlari yordamida statistik tahlil qilindi. Natijalar: Tadqiqot natijalari shuni koʼrsatdiki, gipoksik-ishemik entsefalopatiyaning oʼrtacha ogʼir va ayniqsa ogʼir shakllarida klinik belgilarning xilma-xilligi bosh miya tuzilmalaridagi morfologik oʼzgarishlar dinamikasi bilan bogʼliq boʼlishi mumkin. Shuni alohida taʼkidlash kerakki, markaziy nerv tizimining morfofunktsional yetishmasligi, shikastlanish darajasi, xususiyati, chuqurligi va keng tarqalganligidan qatʼiy nazar, klinik belgilarning umumiyligi va oʼxshashligiga sababchi boʼladi, bu esa tashxis qoʼyishni qiyinlashtiradi.