(untitled) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Bronxial astma va atopik dermatit bolalardagi surunkali allergik kasalliklar orasida etakchi o’rinni egallaydi. Ularning tarqalishi butun dunyoda barqaror o’sish tendentsiyasiga ega bo’lib, bu ekologik vaziyatning o’zgarishi, turmush tarzi va urbanizatsiya ta’siri bilan izohlanadi. Tadqiqot maqsadi: Xorazm viloyatida yashovchi bolalarda bronxial astma va atopik dermatitning komorbid kechishining kliniko-immunologik va mintaqaviy xususiyatlarini o’rganish. Materiallar va usullar. Tadqiqot Xorazm viloyatining pediatriya bo’limlarida va Toshkent davlat tibbiyot universiteti bolalar kasalliklari kafedrasi bazasida o’tkazildi. Tadqiqotga 6 yoshdan 15 yoshgacha bo’lgan, Xorazm viloyatida istiqomat qiluvchi 120 nafar bola kiritildi. Natijalar. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatdiki, komorbid kechishga ega bolalarda bronxial astmaning boshlanish yoshi o’rtacha 5,2 ± 0,8 yoshni tashkil etdi, bu izolyatsiyalangan astmaga ega bolalarnikidan (7,1 ± 0,9 yosh, p < 0,05) ancha ertaroqdir. BА+АD bo’lgan bemorlarda tungi yo’tal xurujlari soni yuqori bo’ldi (o’rtacha 5,6 marta/oyda), izolyatsiyalangan BА guruhida esa 3,1 marta/oyda. Shu bilan birga, yil davomida obostreniyalar soni ham ko’proq bo’lib, 3,8 ± 0,6 ni tashkil etdi, izolyatsiyalangan BАda esa 2,1 ± 0,4 (p < 0,01) bo’ldi. Xulosa. Xorazm viloyati bolalarida bronxial astma va atopik dermatitning komorbid kechishi kasallikning ertaroq boshlanishi, chasta obostreniyalar va Th2-immun javobining ustunligi bilan kechuvchi immunologik disbalans bilan tavsiflanadi. Bu esa og’ir, retsidivchi kechishni shakllantiradi va individuallashtirilgan davolash yondashuvini talab etadi.