VIRUSLI GEPATIT C NI DAVOLASHDA FITOTERAPIYADAN FOYDALANISH (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Dolzarbligi. Virusli gepatit C keng qamrovli davolanishni talab qiladigan eng keng tarqalgan jigar kasalliklaridan biri bo‘lib qolmoqda. Ushbu kasallikka qarshi kurashda zamonaviy tibbiyotning imkoniyatlari cheklanganligi sababli qo‘shimcha davolash usullarini izlash dolzarb vazifaga aylanmoqda.     Fitoterapiya, muqobil yondashuvlardan biri sifatida, mavjudligi, past toksikligi va potensial samaradorligi tufayli tadqiqotchilar e’tiborini tortadi. Virusli gepatit C ni kompleks davolashga o‘simlik preparatlarini kiritish klinik natijalarni yaxshilashga va salbiy yon ta’sirlarni kamaytirishga yordam beradi. Turli jigar kasalliklari bilan bog‘liq fitoterapiya sohasidagi ko‘plab tadqiqotlarga qaramay, virusli gepatit C ni davolashda o‘simliklardan foydalanish to‘g‘risidagi ma’lumotlar cheklangan bo‘lib qolmoqda. Shuning uchun ushbu tadqiqotning maqsadi fitoterapiya imkoniyatlarini ushbu kasallikni qo‘shimcha davolash usuli sifatida baholash uchun mavjud adabiyotlarni ko‘rib chiqish va tahlil qilishdir. Tadqiqotning maqsadi virusli gepatit C ni davolashda fitoterapiyadan foydalanishdir. Tadqiqot materiallari va usullari. Biz VNS bilan 128 yoshdagi 20 dan 60 yoshgacha bo‘lgan bemorlarni, shu jumladan 46 yerkak va 82 ayolni kuzatdik, ular har biri 64 kishidan iborat ikki guruhga bo‘lingan, jinsi va kasallik davomiyligi bo‘yicha tasodifiy. Birinchi (asosiy) guruhlarning bemorlari tavsiya etilgan usul bo‘yicha asosiy terapiya va fitoterapiya yordamida davolandi, ikkinchi guruh bemorlari (taqqoslash) mavjud prototip usuliga muvofiq asosiy terapiya bilan birga anjir terapiyasini oldilar, ikkala guruhdagi klinik va laboratoriya parametrlari davolash boshlanishidan oldin taqqoslandi, keyinroq fitoterapiya kursini tugatgandan so‘ng (ya’ni 1 yil oydan keyin) va tibbiy ko‘rik davrida tekshirilganlarning ikkala guruhida fitoterapiya tugaganidan keyin 1 yil davomida. Tadqiqot natijalari. Taqqoslash guruhida 71,4—4,2% hollarda fitoterapiya kursi tugagandan so‘ng VGS ning barqaror klinik va biokimyoviy remissiyasiga erishildi, bu asosiy guruhga qaraganda kamroq (P < 0,05). Tavsiya etilgan fitoterapiya usulidan foydalanish surunkali virusli gepatitning remissiyasiga yerishish davomiyligini oshirishga yordam berdi. Xulosa. Tavsiya etilgan usuldan foydalangan holda fitoterapiya natijasida bemor VGS ning to‘liq remissiyasiga erishdi. Umuman olganda, fitoterapiya virusli gepatitni davolashda istiqbolli yo‘nalish bo‘lib, qo‘shimcha o‘rganish va klinik amaliyotga tatbiq etishni talab qiladi.