YANGI TUG’ILGAN CHAQALOQLARDA GALAKTOZEMIYA (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Galaktozemiya - galaktoza metabolizmida ishtirok etuvchi fermentlarni blokirovka qilish bilan genetik mutatsiya natijasida yuzaga keladigan noyob irsiy kasallik. Klinik koʻrinishlar organizmda oraliq metabolitlar toʻplanishi va ichki aʼzolar hujayralari faoliyatining buzilishi bilan bevosita bogʻliq. Tadqiqotning maqsadi bolalarda galaktozemiya uchrash chastotasi va klinik xususiyatlarini o’rganish. Tadqiqot materiallari va usullari. Belgilangan vazifalarni hal etish uchun biz galaktozemiya bilan kasallangan bolalarda klinik-anamnestik va laboratoriya-instrumental tekshiruv koʻrsatkichlarini tadqiq qildik. Tadqiqot natijalari. Tadqiqot natijasida aniqlanishicha, onaning yoshi, salomatligi, akusher-ginekologlari anamnezi, homiladorlik va tugʻilish jarayonining oʻziga xosligi yangi tugʻilgan chaqaloqlarda galaktozemiya rivojlanishida muhim rol oʻynamaydi. Xulosa. Biz onaning yoshi, salomatligi, akusher-ginekologlari anamnezi, homiladorlik va tug’ish jarayonining o’ziga xos jihatlari galaktozemiyani rivojlanishida  muhim ahamiyatga ega emas.