REVMATOID ARTRIT RIVOJLANISHINING TURLI BOSQICHLARIDA KASALLIK KLINIK KECHISH XUSUSIYATLARI (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Revmatoid artritda (RA) kasallik prognozning sezilarli yaxshilanishiga olib keluvchi tashxislash va davolashda katta yutuqlarga erishilganiga qaramay, ushbu patologiyaning asosiy tibbiy muammolari – bemor hayot sifatini tiklash va o'limni populyatsiya darajasida kamaytirish – hal qilinishi qiyind vazifa bo`lib qolmoqda. Tadqiqotning maqsadi RAning erta va rivojlangan bosqichida kasallikning klinik va funktsional parametrlari (DAS28, VASH, FS) xususiyatlarini o'rganish edi. Tadqiqot materiallari va usullari. Tadqiqotga RA bilan og'rigan 103 bemorlarda, DAS28 indeksi bo'yicha kasallik faolligi, zararlangan bo'g'imlarda og`riq darajasini VASH shkalasi bo`yicha va bo'g'imlarning funktsional buzilishi (BFB) darajasi baholadi. Tadqiqot natijalari. Tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, I guruh bemorlari II guruh bemorlariga (p