MOYAK SARATONI EPIDEMIOLOGIYASI (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Moyak saratoni epidemiologiyasi bo‘yicha sharh maqolasida jahon Sogʼliqni saqlash tashkiloti (JSST), xususan, xalqaro saraton tadqiqotlari agentligi, GLOBOCAN maʼlumotlar bazasi manbalaridan olingan jahon saraton statistikasi mavjud. Amerika, Gʼarbiy, Sharqiy va Markaziy Yevropa, yaqin Sharq va Sharqiy Osiyo, Janubi-Sharqiy va Markaziy Osiyoning turli mamlakatlarida moyak saratoni bilan kasallanish va omon qolishning asosiy tendentsiyalari aks ettirilgan. MDH mamlakatlari statistikasi xuddi shunday tarzda taqdim etilgan. Ushbu patologiyalarning O‘zbekiston Respublikasida tarqalishi to‘gʼrisidagi mavjud maʼlumotlar kiritilgan. Moyak saratoni kontekstida ko‘rib  kanserogenezning etiopatogenez chiqiladi . Xavf omillari xilma-xil, ammo ular umumiy patogenetik mexanizmga ega: erkak tanasida gormonal kasalliklarning uzoq vaqt ko‘payishi, shuningdek irsiy va genetik omillar, xususan, moyak saratoni va irsiy mutatsiyalarning shaxsiy yoki oilaviy tarixi. Moyak saratoni bilan kasallanishning etnik kelib chiqishi qayd etildi.