MIKROELEMENTLAR VA ULARNING CHAQOLOQLARNING GEMOLITIK KASALLIGI BOLGAN YANGI TUG‘ILGAN ORGANIZMI UCHUN AHAMIYATI (Adabiyot sharhi) (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Ushbu maqola HDN bilan yangi tug'ilgan chaqaloqlarda mikroelementozlarning rolini o'rganishga bag'ishlangan. Bugungi kunga kelib, ushbu davrning fiziologik kursida va patologik sindromlarni amalga oshirishda bolalarning moslashish qobiliyatiga muhim ME tarkibidagi muvozanatning ta'siri etarlicha o'rganilmagan. Neonatal davr dinamikasida ME parametrlarining o'zgarishini o'rganish bizga ularning mazmuni muvozanati va yangi tug'ilgan chaqaloqlarda erta moslashish buzilishlarini bashorat qilish imkoniyati haqidagi tushunchamizni kengaytirish imkonini beradi. MEdagi miqdoriy o'zgarishlar bilan bog'liq holda GBN rivojlanishining etiologik omillari va xavflari muhokama qilinadi. Mikroelementlarning nomutanosibligi nafaqat HDN ning klinik kechishini yomonlashtirishi, balki yangi tug'ilgan chaqaloqning bachadondan tashqaridagi hayotga moslashishini yomonlashtiradigan metabolik kasalliklar ko'rinishidagi asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin. Mikroelementlar etishmovchiligini kompleks tuzatish gemoliz oqibatlarini minimallashtirish uchun terapiyaning bir qismi bo'lishi mumkin.