INGIBIN A - GIPERPROLAKTINEMIYA BILAN OG'RIGAN AYOLLARDA HOMILANING TAKRORIY TUSHISHINI PROGNOZ QILUVCHI OMIL SIFATIDA (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Homilaning takroriy tushishi (HTT) zamonaviy akusherlik amaliyotining eng dolzarb muammolaridan biri bo‘lib qolmoqda va ayollarning jismoniy hamda ruhiy-hissiy holatiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Giperprolaktinemiya - reproduktiv yoshdagi ayollarda keng tarqalgan endokrin buzilish bo‘lib, homiladorlikning erta muddatlarda o‘z-o‘zidan to‘xtash xavfining oshishi bilan bog‘liq. Tadqiqotning maqsadi. Giperprolaktinemiya bilan og’rigan ayollarda homilaning takroriy tushishini prognoz qilish uchun biomarker sifatida ingibin A ni o‘rganish va homiladorlikning dastlabki davrlarida uning tashxisiy ahamiyatini aniqlash. Ingibin A ajralishi dinamikasi, uning endokrin boshqaruvdagi o‘rni, shuningdek, homiladorlikning ilk muddatlaridagi asoratlarda tashxisiy ahamiyatiga oid klinik va eksperimental ma’lumotlarning umumlashtirilgan tahlili keltirilgan. Giperprolaktinemiyaning endometriy retseptivligi buzilishi, sariq tana yetishmovchiligi va erta homiladorlikni gormonal qo‘llab-quvvatlash tanqisligi bilan o‘zaro aloqasi batafsil ko‘rib chiqilgan. Homiladorlik muddatini inobatga olgan holda, homiladorlikning normal va asoratli kechishida ingibin A miqdori taqqoslangan.