ENDOMETRIY SARATONINING QAYTALOVIDA EVEROLIMUSNI LETROZOL, MEGESTROL ASETAT VA PAKLITAKSEL BILAN KOMBINATSIYASINING SAMARADORLIGI (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Dolzarbligi. Everolimus – mTOR ingibitori, endometriy saratoni davolashda samaradorligi isbotlangan, ammo O‘zbekistonda uning qo‘llanilishi tajribasi cheklangan. Qaytalovchi/metastatik endometriy saratonida standart terapiyaga nisbatan rezistentlik tez-tez rivojlanadi, shuning uchun yangi davolash sxemalari zarur. Tadqiqotning maqsadi. Bunday ayol bemorlar guruhida everolimus bilan kombinatsiyalarning samaradorligi va xavfsizligini baholash. Materiallar va usullar. Retrospektiv, bir markazli tadqiqot (may 2022 – iyun 2024)ga oldin platina/paklitaksel olgan 44 nafar ayol bemor kiritildi. 1-guruh (n = 14) – everolimus 10 mg/kun dozada letrozol, megestrol yoki paklitaksel bilan; 2-guruh (nazorat, n = 30) – xuddi shu sxemalar everolimusisiz. Samaradorlik (RECIST v1.1) va toksisitеt (CTCAE v5.0) har 8 haftada baholandi. Natijalar. Ob’ektiv javob chastotasi 28,6 % ga nisbatan 13,3 % (p = 0,18); kasallikni nazorat qilish – 78,6 % vs 50,0 % (p = 0,047). Progressiyagacha bo‘lgan median vaqt 6,2 oyga oshdi (HR 0,46; p = 0,011), umumiy omon qolish muddati esa 28,0 oyga yetdi (HR 0,55; p = 0,032). Og‘ir stomatit va giperglikemiya har biri 14 % holatda kuzatildi; davolashni faqat 1 ayol bemor to‘xtatdi. Xulosa. Everolimus qo‘shilishi kasallikni nazorat qilishni sezilarli yaxshiladi hamda TTP va OS muddatlarini uzaytirdi, toksisitеt darajasi esa maqbul bo‘lib, bu II faza tadqiqotlari ma’lumotlari bilan mos keladi.