BRONXIAL ASTMA BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA β2-ADRENORESEPTOR GENI Gln27Glu POLIMORFIZMINING LIPID ALMASHINUVI XUSUSIYATLARI BILAN BOGʻLIQLIGI (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Dolzarblik. β₂-adrenoretseptorlarning bronxodilatatsiya mexanizmlaridagi asosiy roli, shuningdek, metabolik jarayonlarni tartibga solishda ishtirok etishini hisobga olgan holda, β₂-adrenoretseptor genining genetik variantlarini o‘rganish bronxial astma patogenezini, ayniqsa dislipidemiya va semizlik kabi hamroh metabolik buzilishlar mavjud bo‘lgan hollarda, chuqur tushunish uchun alohida ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot maqsadi. β₂-adrenoretseptor genining Gln27Glu polimorfizmi va bronxial astmali bemorlarda lipid almashinuvi xususiyatlari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni aniqlash. Materiallar va usullar. Tadqiqotga 81 nafar bronxial astmali bemor jalb etildi. Diagnostika GINA mezonlariga muvofiq amalga oshirildi. Bemorlarning o‘rtacha yoshi 42,5 ± 1,41 yoshni, kasallik davomiyligi esa 10,1 ± 0,73 yilni tashkil etdi. Umumiy xolesterin, triglitseridlar, past zichlikdagi (PZLP) va yuqori zichlikdagi (YuZLP) lipoproteinlar darajasi, shuningdek, aterogenlik koeffitsienti o‘rganildi. β₂-adrenoretseptor genining Gln27Glu polimorfizmini genotiplash PCR usuli bilan amalga oshirildi. Tadqiqot natijalari. Eng yuqori umumiy xolesterin darajasi semizlikka ega Gln27Gln genotipli bemorlarda qayd etildi (6,44±0,17 mmol/l), Gln27Glu genotipli semizlikka ega bemorlarda esa bu ko‘rsatkich ancha past edi (5,69±0,16 mmol/l; p