SUZISH BILAN SHUG'ULLANADIGAN 7-10 YOSHLI BOLALARDA IMMUNOLOGIK KO'RSATKICHLAR VA DNK METILLANISHNING O'ZGARISHI XUSUSIYATLARI (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Mushaklarning ko‘p ishlashidan keyin yallig‘lanish va yallig‘lanishga qarshi sitokinlarning ko‘payishi ko‘rsatildi. Jismoniy mashqlardan so‘ng mushak to‘qimasida interleykin -1 darajasining oshishi kuzatiladi. Og‘ir jismoniy faollik yallig‘lanish va yallig‘lanishga qarshi sitokinlar ishlab chiqarishning qisqa muddatli tez o‘sishiga olib keladi. Maqolada suzish bilan shug‘ullanadigan 7-10 yoshdagi bolalarda immunologik parametrlarni va DNK metilatsiyasining o‘zgartirishi uchun adaptiv jarayonlarining xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot maqsadi: suzish bilan shug‘ullanadigan 7-10 yoshdagi bolalarda immunologik parametrlarning o‘zgarishi va epigenetik DNK metilatsiyasining o‘ziga xos xususiyatlarini o‘rganish. Materiallar va usullar. Tadqiqotda 7-10 yoshli 30 nafar bola ishtirok etdi, ular 3 guruhga bo'lingan. 1-guruhga 7-10 yoshli 10 nafar sportning birorta turi –bilan shug‘ullanmagan bolalar kiritildi- nazorat. 2-guruhga 1 yil davomida suzish bilan shug'ullangan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritildi. 3-guruhga 3 yildan beri suzish bilan shug‘ullangan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritilgan. sitokinlar, DNK metil-transferaza 1 va 5-metil-2'-dez-oksitsitidin tarkibi IFA usuli bilan standart to‘plamlar yordamida aniqlandi. Statistik ma’lumotlarni qayta ishlash Microsoft Office Excel 2010 dasturidan foydalanib, o‘rtacha arifmetik (M±m) va ularning xatolarini hisoblash variatsion statistika usuli bilan amalga oshirildi. Oddiy taqsimotga ega bo‘lgan mustaqil namunalardagi farqlarning statistik ahamiyati Styudent t –kriteriyasi yordamida baholandi. Farqlar p