SUZISH BILAN SHUG'ULLANADIGAN 7-10 YOSHLI BOLALARDA METABOLIK KO'RSATKICHLAR VA DNK METILLANISHNING O'ZGARISHI XUSUSIYATLARI (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Sportchilar bilan olib borilgan ko'plab tadqiqotlar metabolizmdagi adaptiv o'zgarishlarning o'ziga xos xususiyatlarini hisobga olmaydi. Bu bitta jismoniy yukga javoban ko'plab ko'rsatkichlar bo'yicha ma'lumotlarning noaniqligi va nomuvofiqligiga olib keladi. Bu ishlatiladigan energiya substratlariga, gormonal fonga, uglevod va lipid metabolizmidagi o'zgarishlarga tegishli. Ba'zi metabolitlar, masalan, laktat, epigenetik modifikatsiya fermentlarining faolligini bevosita tartibga solishi mumkin. Tadqiqot maqsadi: suzish bilan shug'ullanadigan 7-10 yoshli bolalarda metabolik parametrlarning o'zgarishi va epigenetik DNK metilatsiyasining xususiyatlarini o'rganish. Materiallar va usullar. 7-10 yoshli 30 nafar bola tekshirildi va 3 guruhga bo'lingan. 1-guruhga sportning hech bir turi - nazorat bilan shug'ullanmagan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritildi. 2-guruhga 1 yil davomida suzish bilan shug‘ullangan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritildi. 3-guruhga 3 yildan beri suzish bilan shug'ullangan 7-10 yoshli 10 nafar bola kiritilgan. Lipidlar, DNK metiltransferaza 1 va 5-metil-2'-deoksisitidin tarkibi Elishay tomonidan aniqlangan, glyukoza va sut kislotasi Mindray biokimyoviy avtoanalizatorida (Xitoy) standart to'plamlar yordamida aniqlangan. Ma'lumotlarga statistik ishlov berish Microsoft Office Excel 2010 dasturi yordamida arifmetik vositalar va ularning xatolarini (M±m) hisoblash bilan o'zgaruvchan statistika usulidan foydalangan holda amalga oshirildi. Oddiy taqsimotga ega bo'lgan mustaqil namunalar orasidagi farqlarning statistik ahamiyati Student's t-test yordamida baholandi. Farqlar p