PREDIABET BEMORLARDA XAVFNI STRATIFIKATSIYA QILISH UCHUN ZARDOBDAGI SISTATIN C (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Tadqiqot maqsadi xavf tabaqalanishi uchun prediabetli bemorlar orasida Sistatin-C qiymatini o‘rganish. Materiallar va tadqiqot usullari. Tadqiqotimiz 18 yoshdan 65 yoshgacha bo‘lgan 55 kishini, shu jumladan o‘rtacha yoshi 54,3±3,2 yosh bo‘lgan 35 erkak va o‘rtacha yoshi 51,1±2,1 yosh bo‘lgan 20 nafar ayolni o‘z ichiga oldi. O‘rganish Andijon viloyat endokrinologiya dispanserida o‘tkazildi. Nazorat guruhi 20 nafar sog'lom odamdan iborat edi. Tadqiqot usullari: umumiy klinik usullar, biokimyoviy tahlillar (qondagi glyukoza darajasi va ovqatdan keyin 2 soat o‘tgach, glyukozalangan gemoglobin, bilirubin, to‘g'ridan-to‘g'ri va bilvosita, ALT, AST, PTI, koagulogramma, C-reaktiv oqsil, karbamid, kreatinin, lipid spektri, zarur bo‘lgan insulin-C darajasi, sistatin-S), gormonal tadqiqotlar. qon) va instrumental usullar: EKG, endokrin bezlar va ichki organlarning ultratovush tekshiruvi, ko‘krak qafasi rentgenogrammasi va boshqalar. Tadqiqot natijalari. Prediabet ASYuE (prediabet: CI: 1,08-1,15; P