PERITONIT BILAN OG‘RIGAN BEMORLARDA POLIORGAN YETISHMOVCHILIGI SINDROMINI RIVOJLANISH EHTIMOLINI BASHORAT QILISH (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Tadqiqotning maqsadi: qon ivish tizimi (gemostaz) ko‘rsatkichlarini tahlil qilish asosida peritonit bilan og‘rigan bolalarda poliorgan yetishmovchilik sindromi (POES) rivojlanishini bashorat qilish imkoniyatini aniqlashdan iborat.Material va usullar. Tadqiqotda ToshDTU klinikasining jarrohlik bo‘limiga operatsiya vaqtida tasdiqlangan peritonit tashxisi bilan yotqizilgan 6 yoshdan 18 yoshgacha bo‘lgan 52 nafar bola ishtirok etdi. Bemorlar uch guruhga bo‘lingan:I guruh (22 nafar bola): chegaralangan peritonit bilan.II guruh (22 bola): tarqalgan peritonit bilan, ammo sepsisning aniq klinik va laboratoriya belgilari yo‘q (tizimli yallig‘lanish reaksiyasining bir yoki ikkita belgisi bor).III guruh (8 nafar bola): tarqalgan peritonit va sepsisning yaqqol klinik va laborator belgilari bilan.Olingan natijalar. Dastlabki tahlil shuni ko‘rsatdiki, peritonit bilan og‘rigan barcha bemorlarda qon ivishining me’yorga nisbatan oshishi kuzatilgan. Kasallikning kechishini keyingi kuzatish quyidagilarni aniqladi:I guruhdagi bolalar o‘tkazilgan terapiya tufayli peritonit bilan muvaffaqiyatli kurashdilar va ularda POES rivojlanmadi.II guruhda 10% bemorlarda, III guruhda esa 50% bemorlarda POES rivojlangan. POES rivojlangan holatlarda davolash taktikasini o‘zgartirish talab etildi.Xulosa: Peritonit bilan kasallangan bolalarda qon ivish tizimining ishlashini o‘rganish qorin bo‘shlig‘i infeksiyasiga organizmning uch xil javob reaksiyasini aniqlash imkonini berdi:Xayrli turi: POES yo‘qligi va tizimli yallig‘lanish reaksiyasining ikkitadan ortiq bo‘lmagan belgilari mavjudligi bilan tavsiflanadi.Shubhali turi: 10% hollarda tizimli yallig‘lanish reaksiyasining ikkitadan ortiq bo‘lmagan belgilari mavjud bo‘lganda POES rivojlanishi bilan kechadi.Noxush turi: 50% hollarda POES rivojlanishi va abdominal (peritoneal) sepsisga ishora qiluvchi tizimli yallig‘lanish reaksiyasining ikkitadan ortiq belgilari mavjudligi bilan bog‘liq.