Erta yoshdagi bolalarda shifoxonadan tashqari pnevmoniyaning klinik, laboratoriya va immunologik xususiyatlari va uning og‘ir kechishining markerlari (O`zbekiston tibbiyot ilmi, 2025)
Yosh bolalarda jamoatchilik tomonidan orttirilgan pnevmoniya (CAP) kasallanish va asoratlarning asosiy sababi bo'lib qolmoqda, bu esa og'ir kasallikning klinik, laboratoriya va immunologik markerlarini erta aniqlashni talab qiladi. So'nggi o'n yilliklarda bolalar o'limining umumiy kamayishiga qaramay, CAP, ayniqsa o'tish davri iqtisodiyotiga ega mamlakatlarda, erta bolalik davridagi yuqumli kasalliklar orasida o'limning asosiy sababi bo'lib qolmoqda. Maqsad. Yosh bolalarda jamoatchilik tomonidan orttirilgan pnevmoniyaning klinik, laboratoriya va immunologik xususiyatlarini tahlil qilishni baholash va kasallikning og'ir kechishi bilan eng yaqin bog'liq bo'lgan markerlarni aniqlash. Materiallar va usullar. CAP tasdiqlangan 12-36 oylik sakson bola tekshirildi. Klinik ko'rinishlar, nafas olish funktsiyasi, rentgenologik belgilar, to'liq qon tahlili, biokimyoviy markerlar (shu jumladan C-reaktiv oqsil), mikrobiologik ma'lumotlar va immunitet parametrlari (IgA, IgM, IgG, CD4+, CD8+, CD4/CD8 indeksi) tahlil qilindi. Bemorlar yengil (n = 40) va og'ir (n = 40) kechish bilan guruhlarga bo'lingan. Statistik tahlil Student t-testi, Mann-Uitni testi va χ² (p < 0,05) ni o'z ichiga oldi. Natijalar. Olingan ma'lumotlar shuni ko'rsatadiki, og'ir CAP bilan og'rigan bolalarda aniq yallig'lanish reaksiyasi va immunoregulyator nomutanosiblik kuzatiladi. Leykositlar, neytrofillar, ESR va C-reaktiv oqsil darajasining oshishi limfotsitlarning kamayishi bilan birga keladi. Xulosa. Og'ir CAP og'ir nafas olish etishmovchiligi, yuqori isitma, rentgenografiyada keng infiltratlar, leykotsitoz, neytrofiliya, ESR va CRP ning oshishi va limfotsitlarning kamayishi bilan birga keldi. Immunologik tekshiruvlar CD4+ va IgA ning pasayishini, CD8+ va IgM ning oshishi va CD4/CD8 nisbatining sezilarli darajada pasayishini aniqladi. Klinik belgilar, yallig'lanish markerlari va immunologik markerlar yosh bolalarda og'ir CAP ni erta tashxislash uchun ishonchli tizim bo'lib xizmat qilishi mumkin.